Spór, złość i ryba po chińsku

Niektórzy z moich znajomych z Chin są jak duchy. Niespodziewanie dają znać o swoim istnieniu i tak samo niespodziewanie milkną, znikają. Niemniej lubię ich za to jak szybko i diametralnie potrafią zmieniać temat rozmowy oraz „wprowadzać” i „wyprowadzać” siebie w skrajnie różne nastroje.

Ostatnio głośna jest sprawa Wysp Senkaku. Kilka dni temu mój dobry znajomy mieszkający w Państwie Środka napisał do mnie jak to bardzo złoszczą go roszczenia Japonii do owych wysp. Oczywiście jego reakcja jest podobna do milionów innych w Chinach. W ostatnim czasie Wyspy Senkaku to chińsko-japońska kość niezgody, o której można przeczytać  sporo artykułów w prasie i sieci. Po szybkiej wymianie kilku e-maili mój chiński przyjaciel stwierdza, że jeśli Japończycy chcą wojny, to będą ją mieli. Chyba nie muszę komentować słów znajomego, które świetnie pokazują atmosferę, jaka panuje w ChRL. Wszystko dosłownie wrze. Przypomnę tylko, że cały spór zaczął się w latach 60 XX wieku, kiedy pojawiła się informacja o możliwości występowania złóż ropy naftowej na Wyspach Senkaku…

Kolejny e-mail, oczekiwałam na kontynuację podniosłej dyskusji, był jak grom z jasnego nieba. Wyłączamy się z polityki i trafiamy prosto do kuchni. Tak. To owa, wspomniana wcześniej, diametralna zmiana tematu i humoru (nadmienię tylko, że Lee dyskutując o wyspach powtarzał, że czuje się źle i boli go od tej sprawy głowa). Teraz podkreśla jaką frajdę sprawia mu gotowanie i wymyślanie nowych potraw, czuję radość w każdym zdaniu, które czytam. Swoje najnowsze kulinarne dzieło sfotografował i przesłał zdjęcia. Aż i mi poprawił się nastrój;-)

5 thoughts on “Spór, złość i ryba po chińsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s